perjantai 27. toukokuuta 2011

Energiavaraaja

LVI-kuviimme oli piirretty alunperin lämmönlähteeksi Jäspin Ecowatti -sähkökattila. Mutta koska kyseinen laite on suhteellisen kallis verrattuna sen tuomiin etuihin vaihdoimme sen yksinkertaisempaan Jäspin Tehowattiin.

Nyt meille kuitenkin tarjottiin käytettynä pari vuotta vanhaa Jäspin Sähköovalia joka on suurella vesisäiliöllä varustettu energiavaraaja.

Tässä pieni selitys energiavaraajista, kopioituna Jäspin sivuilta:
"Lämpöä varastoidaan joko kustannussyiden takia (esim. yötariffi ) tai sen vuoksi, että lämmöntuoton teho (esim. aurinko- puu- tai lämpöpumppulämmitys) ja tarvittava teho (esim. käyttöveden tarve) vaihtelevat. Vesikiertoisissa lämmitysjärjestelmissä lämpöä varastoidaan lämmityslaitteella energiavaraajan veteen. Energiavaraajassa on tehokas lämmön varastointi- ja purkaustekniikka, ja varaajasta energia kulutetaan kiinteistön tai käyttöveden lämmitykseen."


Laite on vuosimallia 2008 ja talo josta se puretaan pois maalämpöpumpun tieltä on valmistunut 2009. Oletettavasti siis laite on hyvässä kunnossa. Varaaja on ollut kunnan vesijohdossa kiinni, eli siinä ei pitäisi olla kaivoveden mahdollisesti aiheuttamia ongelmia.

Meille tarjottu malli on 1,8-16K, eli siinä on myös käyttövesikierukka. Jäspin sivuilla kuitenkin todetaan näin: "Jäspi Sähköovalissa ei normaalisti käytetä käyttövesikierukoita vaan käyttövesi kehitetään erillisellä haponkestävästä jaloteräksestä valmistetulla Jäspi-käyttövedenlämmittimellä."

Asiasta kyseltyäni selvisi että erillinen käyttövedenlämmitin on siinä mielessä fiksu ratkaisu, että tällöin koko vesimassaa ei tarvitse lämmittää yli 70 asteiseksi bakteerien tappamiseksi.

Ajattelinkin laittaa tuon ison varaajan lattialämmityksen lämmönlähteeksi, jolloin riittää että vesi lämmitetään ainoastaan 35-40 asteiseksi. Varaajan kyljessä on myös liitännät jolla voin käyttää sitä esilämmittimenä käyttövedelle.

Nyt täytyy vain toivoa että pääsemme hinnasta sopimukseen myyjän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti