keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Suunnitelma talosta

Tarkoituksena on rakentaa kaksi kerroksinen laskevan rinteen talo, johon on sisäänkäynti yläkerrasta. Talo tulee sijoittumaan tontin idän puoleiseen laitaan ja niin lähelle pohjoispuolen naapuria kuin vain mahdollista. Näin piha jää pääasiassa etelän ja lännen puolelle. Vastakkaiseen tontin kulmaan olemme suunnitelleet autotallia johon ainakin haetaan luvat samalla kuin taloonkin.

Yläkertaan on suunniteltu eteisen/tuulikaapin lisäksi kuraeteinen/kodinhoitohuone, keittiö, olohuone, wc ja työhuone. Alakertaan jää siis makuuhuoneet (3kpl), "arkiolohuone", sauna, pesutilat ja wc. Neliöitä taloon tulee noin 165.

Runkomateriaaliksi olemme haaveilleet betonielementtirunkoa, ei siis mitään lego-taloa palikoista vaan ihan kunnon tehtaalla valettuja elementtejä. Alle tullee (jos budjetti antaa periksi) tuulettuva alapohja (rossipohja) ontelolaatoilla. Ontelolaatoista rakennetaan myös välipohja.

Yläpohjaksi olin alunperin miettinyt ontelolaattoja, mutta sittemmin törmäsin SPU passiivikattoon, joka tuntuu järkevämmältä ratkaisulta: http://www.spu.fi/spu_passiivikatto

Tarkoituksena on rakentaa nykymuodin mukaan energiataloudellinen talo. Tämä tarkoittaa mm. sitä että taloon ei rakenneta turhia kulmia erkkereiden ja muden hirvitysten muodossa. Näin minimoidaan lämpövuodot. Massiivinen betonielementtirunkorakenne takaa että talossa on talvella lämmin ja kesällä viileä.

Lämmitysjärjestelmä tulee olemaan joko varaava sähkölämmitys tai maalämpö. Maalämpö laitetaan taloon mikäli budjetti kestää ja maasto on otollinen sen poraamiselle. Lämmönjakelu tiloihin hoidetaan vesikiertoisella lattialämmityksellä, joka mahdollistaa lämpölähteen helpon vaihdon tulevaisuudessa. Olohuoneeseen muurataan myös varaava takka jonka yhteyteen tulee leivinuuni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti