maanantai 1. marraskuuta 2010

Kumman sitä laittaisi, Lammi-kivitalon vai Passiivikivitalon?

Jompi kumpi pitäisi valita tällä viikolla, en vain osaa päättää kumpi on fiksumpi valinta?
Lammin puolesta puhuu tietenkin pitkä historia ja hyväksi koetut rakenteet, mutta toisaalta Passiivikivitalossa on melkein kaksi kertaa energiatehokkaammat seinät (ja pikaisesti arvioituna alhaisempi hinta). U-arvo on Lammin harkossa 0,17 ja Passiivikivitalon harkossa alle 0,1.

Passiivikivitalo on periaatteessa nopeampi ja helpompi latoa, koska harkko on kolme kertaa pidempi ja painaa vain murto-osan siitä mitä Lammin harkko. Toisaalta taas Lammin harkkoon on helpompi kiinnittää mitä tahansa mihin tahansa, kun taas Passiivikivitalojen seinässä on vastassa sisäpuolella 80mm eristettä ja ulkopinnassa 185mm jossa ei tietenkään itsessään mikään pysy kiinni (paitsi rappaus).

Passiivikitalon sisäseinään voi tehdä koolauksen, jolloin kaappien yms kiinnittäminen helpottuu. Koolinkien tartuntateräkset on helppo työntää ennen valua eristeen läpi. Ja jos haluaa taata varmasti helpon kiinnityksen, niin laittaa vielä vanerin kipsilevyn taakse, jolloin ruuveja voi kiinnittää huoletta mihin vaan.

Urakoitsijoiden mielipiteitä kysellessäni he kirosivat kiinnitysten tekemisen hankaluutta, mutta toisaalta kehuivat ladontavaiheen nopeutta. Kiinnitysongelmat voi tietty minimoida tekemällä tarkemmat suunnitelmat, mutta toki niitä yllätyksiä tulee aina.

1 kommentti:

  1. Me valitsimme Passiivikivitalot. Tosin emme edes miettineet yli 0,12 U-arvoja, koska me tähtäämme passiivitaloon. Passiivikivitalojen toimitusjohtaja neuvoi meitä kiinnityksissä seuraavasti: Liimataan harkkoon kiinni iso 1 mm pelti. Siihen päälle tulee kipsilevy. Tämän jälkeen kaapit yms. kiinnitetään puuruuveilla, jotka tarttuvat peltiin riittävän tiukasti. Kuulemma keittiönkaapit yms. voidaan kiinnittää näin.

    Ulkopuoliset kiinnitykset, kuten kattotikkaat ja terassin tukipuut, menevät kuten itsekin kirjoitit. Teräkset upotetaan valutilaan ennen valua.

    VastaaPoista